Orzechy pekan – czym są i jakie są ich wartości odżywcze? 

0
1233
orzechy pekan

Orzechy pekan są mało znanymi orzechami, jednak ich dostępność staje się z czasem coraz większa. Wyróżniają się przede wszystkim wysoką zawartością błonnika i kwasów tłuszczowych, a także delikatnym smakiem. Orzechy pekan obniżają też poziom cholesterolu we krwi, a także wspomagają trawienie i usprawniają pracę mózgu. Mogą być one spożywane jako przekąska lub dodatek do wielu dań, deserów lub wypieków. Jakie wartości odżywcze kryją w sobie orzechy pekan? Jakie właściwości prozdrowotne płyną z ich spożywania? Odpowiadamy! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/orzechy-pekan-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie-w-kuchni/ 

Wartości odżywcze orzechów pekan 

Orzechy pekan to pełnowartościowe orzechy z wieloma wartościami odżywczymi. Są one bogate w zdrowe tłuszcze jednonienasycone. Są szczególnie dobrym źródłem kwasu oleinowego, jednonaczyniowego kwasu tłuszczowego, który wspomaga pracę układu odpornościowego, zmniejsza stan zapalny, a także potencjalnie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Orzech pekan posiadają wiele cennych składników. 

Do nich należy zaliczyć przede wszystkim flawonoidy, kwas elagowy oraz epigalokateryny. Orzechy pekan zawierają też jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także są wolne od sodu. Takie kwasy tłuszczowe zawierają fitosterole, czyli rośliną wersję cholesterolu, która obniża poziom złego cholesterolu we krwi. W orzechach tych nie brakuje też błonnika, a także witamin z grupy B, witaminy A, witaminy E oraz składników mineralnych – cynku, miedzi, manganu, wapnia, magnezu i żelaza. 

Orzechy pekan – właściwości prozdrowotne 

Regularne spożywanie orzechów pekan promuję wzrost dobrego cholesterolu, który jest niezbędny przy hamowaniu większości problemów sercem. Spożywanie orzechów wpływa korzystnie na łagodzenie stanu zapalnego. 

Przez fakt że orzechy pekan zawierają dużą ilość witaminy i mieli, które są niezbędne do zatrzymania wolnych rodników oraz uszkodzenia mózgu, są związane z opóźnieniem wystąpienia choroby Parkinsona. Mangan, który również jest obecny w orzechach w dużej ilości, może ustabilizować procesy przekaźnictwa synaptycznego w mózgu. 

Zobacz też: http://urodelka.pl/sol-czarna-czy-himalajska-ktora-wybrac/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here