Przemysł spożywczy czyli walka z czasem

0
1705
Przemysł spożywczy czyli walka z czasem

Przemysł spożywczy rządzi się swoimi prawami. Jak każdy. Jednak w tym przypadku pomyłka może doprowadzić do niepożądanych skutków ubocznych. Wszystkie procesy technologiczne są opisane odpowiednimi normami. Sytuacja ma się tak samo, jeśli chodzi o pojemniki z tworzywa sztucznego.

Odpowiedni ciąg technologiczny

Na ostateczny efekt składa się każdy proces, który wykonujemy z zamiarem wytworzenia gotowego produktu. Najmniejszy błąd może doprowadzić do utraty pieniędzy. Pojemniki z tworzywa sztucznego przeznaczone dla przemysłu spożywczego muszą cechować się kilkoma atutami. Po pierwsze materiał, z którego są wykonane, nie może reagować chemicznie z pożywieniem. W najlepszym wypadku ucierpi na tym smak, w najgorszym, może doprowadzić do choroby konsumenta. Producent opakowań plastikowych powinien przedstawić do jakich produktów można je wykorzystywać.

Maszynowo – szybciej

Ważnym aspektem, jeśli chodzi o pojemniki z tworzywa sztucznego jest też, jak można je myć. W masarniach często używa się dedykowanych maszyn myjących do skrzyń oraz innych pojemników z tworzywa. Trzeba odpowiednio dobrać detergent, jak i temperaturę mycia. Ma to na celu usunięcie wszystkich zanieczyszczeń mikrobiologicznych, a jednocześnie nie uszkodzenie opakowania.

Bezpieczny transport

Pojemniki z tworzywa sztucznego muszą być jednocześnie łatwe w transporcie. Do każdego rodzaju producent opakowań plastikowych przewiduje specjalny ich rodzaj. Zapewnia to odpowiednią ochronę od warunków panujących na zewnątrz oraz zanieczyszczeń, które z po za opakowania mogą się dostać. Dobór odpowiednich pojemników, ma też duże znaczenie logistyczne. Inne skrzynie będą dla przemysłu związanego z pieczywem a inne dla przemysłu mięsnego. Nie bez znaczenia jest też jaki pojazd jest przeznaczony do przewożenia produktów między magazynem lub producentem a sklepami.

W przemyśle spożywczym najczęściej najsłabszy element decyduje o ogólnej jakości gotowego produktu. Po za wykwalifikowaną kadrą oraz doborem maszyn do własnego przepisu oraz unikalnego pomysłu, trzeba zwrócić uwagę na takie aspekty jak transport i przechowywanie materiałów. Trzeba o tym pamiętać tym bardziej, że ma tu znaczenie zarówno temperatura jak i czas. Dedykowane pojemniki mogą wydłużyć czas, jaki pracownicy będą mieli na wykorzystanie poszczególnych surowców.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here