Dynia to jedno z najsilniej kojarzących się z jesienią warzyw, jednak oprócz tego, że stanowi doskonały element dekoracyjny, kryje w sobie mnóstwo witamin i walorów smakowych. Wraz z nadejściem jesieni warto włączyć dynię do menu swojej rodziny i zachęcić do jej spożywania dzieci, nastolatków, dorosłych i osoby starsze – energetyczny kolor poprawi humor, a bogactwo składników odżywczych wzmocni odporność. Co warto przyrządzić z dyni?
Odmiany dyni w Polsce
Choć w Polsce dynia uprawiana jest od bardzo dawna, dopiero kilka lat temu zaczęła zyskiwać popularność i być powszechnie wykorzystywana w kuchni. Warzywo to występuje w wielu odmianach, które mogą różnić się między sobą tak bardzo, że niekiedy trudno uwierzyć, że to naprawdę ta sama roślina! Przetwory z dyni mogą okazać się smacznym dodatkiem do obiadu i gościć na naszych stołach przez cały rok. Przemyślane przygotowanie sprawi, że domownicy zakochają się w smaku dyni i z chęcią będą sięgać po weki.
Najbardziej rozpowszechniona jest dynia olbrzymia, której owoce mogą ważyć nawet do 50 kg. Miąższ tej dyni jest raczej neutralny w smaku i dlatego odmiana ta odpowiada największej ilości osób. Drugą lubianą odmianą dyni, która doskonale nadaje się do wykonania przetworów, jest dynia hokkaido. Jej ogromną zaletą jest fakt, że nie wymaga obierania, ponieważ jej skórka mięknie podczas obróbki. To właśnie ta jej cecha przemawia za wykorzystaniem jej do przetworów. Jej smak jest dość subtelny, dlatego można dowolnie ją doprawić.
Dynia dla zdrowia
Dynia w starożytności była lekiem na wiele dolegliwości; często wspomina się o niej jako antidotum na zaparcia. Zaletą dyni jest jej niska kaloryczność, przez co stanowi idealny składnik różnego rodzaju diet – nawet redukcyjnych. Osoby chore na cukrzycę lub cierpiące na insulinooporność powinny jednak zachować ostrożność, ponieważ dynia ma dość wysoki indeks glikemiczny – aż 75. W związku z tym po jej zjedzeniu gwałtownie podnosi się poziom glukozy we krwi, co może być niebezpieczne dla osób cierpiących na wymienione schorzenia. Chcąc wdrożyć dynię do swojego jadłospisu, warto zasięgnąć porady dietetyka.
Dynia wzmacnia odporność, a więc przetwory z dyni mogą okazać się świetnym sposobem ustrzeżenia się przed chorobą, zwłaszcza podczas jesieni. Jedząc ją, dostarczymy naszemu organizmowi cennych witamin. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z dobroczynnego działania dyni na wzrok oraz skórę – częste spożywanie dyni przyczynia się do utrzymania zdrowej, gładkiej i jędrnej cery przez długie lata.
Co więcej, dynia to lekkostrawne warzywo, a więc może okazać się świetną bazą diet na trawienie. Dzięki temu przetwory z dyni można podawać nawet niemowlakom i osobom cierpiącym na schorzenia układu trawiennego, np. zespół jelita drażliwego. Kupując dynię, nie powinniśmy zapominać także o jej nasionach, czyli pestkach, które przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, a także skutecznie wspomagają walkę organizmu z nowotworami. Poza tym substancje w nich zawarte uszkadzają układ nerwowy pasożytów układu pokarmowego, a więc są świetnym antidotum na tzw. robaki.